TOROS BÜLTEN

39 YILIN TECRÜBESİYLE...

TOROS BÜLTEN

  • Greft Nedir?

    Kemik tozu (kemik grefti), farklı kaynaklardan elde edilebilen ve kemik hacminin eksik olduğu bölgelerde kemik oluşumu sağlayan materyallerdir.

    Bu materyaller büyük çoğunlukla sığır, at gibi hayvansal kökenli ya da kimyasal yöntemlerle elde edilen tam sentetik yapıda olabilir.

    Ülkemizde ve Müslüman ülkelerde domuz kaynaklı kemik tozları bulunmaz. Çok özel durumlarda, organ bağışında bulunan insanlardan elde edilen kemik tozlarına da ihtiyaç duyulabilir. Genellikle dental implant uygulamalarında çok büyük oranda sığır kaynaklı elde edilen kemik tozlarından yararlanılır. Bu kemik tozları zamanla hastanın kendi kemiği halini alır.

  • Ağız ve Dişler Hakkında Genel Bilgi

    Doğal dişlerin yapı maddesi nedir?
    Diş; mine, dentin, sement ve pulpadan (diş özü) oluşur.

    Mine: Vücuttaki en sert maddedir. Doğal dişi en dıştan koruyucu bir katman olarak çevreler ve içinde sinir hücreleri olmadığı için duyarlı değildir. %97’si kalsiyum tuzlarından oluşur. Diş minesi, altıgen "apatit" kristalleri şeklinde düzenlenmiştir. Minenin yapısına giren kalsiyum tuzları, organik diş maketi üzerinde yavaş yavaş çökerek birikir ve kristalleşir. Bu birikme, ana rahminde iken başlar. Anne, gebelik süresince bazı ilaçlar alırsa veya çocuk mine teşekkülü sırasında bir hastalık geçirirse, mine birikimi aksaklığa uğrayabilir. O zaman dişler sarı, gri veya kahverengi olur. Bazen de eksik (hipoplazik) teşekkül eder.


    Dentin: Minenin altındaki tabakadır. Yetişkin bir insan dişinin %75'ini oluşturur. Kemikle aynı yoğunluğa sahip olmasına rağmen ısıya ve dokunmaya duyarlıdır. Gerektiğinde içerdiği tamir hücreleri ile yeniden dentin dokusu oluşturabilir. Dişin asıl kitlesini dentin (fildişi) tabakası oluşturur. Dentin, taç kısmında mine; kök kısmında da sement ile örtülüdür. Dentin canlı bir yapıdır ve %70’i mineral tuzları, %20'si organik madde ve %10’u sudan oluşur. Dentin çok sayıda kanalcık içerir. Bu kanalcıkların içi diş özü sınırındaki dentin yapıcı hücrelerin uzantıları olan iplikçiklerle doludur. Dentin yapan hücrelere “odontoblast” denir. Dentin kanalcıklarının milimetre karede sayıları 10.000’e yaklaşır. Diş, dolgu veya kaplama yapılmak için oyulur veya küçültülürse bu kanalcıklar açığa çıkar ve o zaman soğuk, sıcak, tatlı ve ekşiden ağrı duyulur.

    Pulpa (diş özü): Dişin orta kısmına ve burada bulunan yumuşak dokuya verilen addır. Kökün ucuna kadar devam eder, bu kısımda kan damarları yer alır ve bu damarlar sayesinde diş enfeksiyondan korunur ve daima aktif halde kalır. Aynı zamanda pulpada aşırı duyarlı sinir hücreleri bulunur ve bu hücreler sayesinde sıcak, soğuk ve basınç gibi duyular hissedilir. “Pulpa” adı da verilen diş özü, dentin tarafından oluşturulan bir odacık içinde yerleşen kılcal atar ve toplar damarlar, duyu sinirleri ve bütün bu yapıları koruyan bir destek dokusundan oluşur. Diş özünün dış çevresi dentin yapıcı hücrelerle (odontoblast) kuşatılmıştır. Bu hücreler, çürük ve diğer zararlı etkenlere karşı, dişi koruyan kale muhafızlarına benzer. Herhangi bir nedenle oluşan çürüğe karşı dentin yapıcı hücreler üstün gelirlerse bu hücreler diş özü kalesini dentinle sıvarlar; yenik düşerlerse diş özü açılır ve iltihaplanır. Bu etkinlik genç insanların diş özünde daha yoğundur.

    Sement: Kökün etrafını kaplayan kemiksi bir tabakadır ve çok incedir. Diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlar. %65’i inorganik maddedir. Bazen kök etrafında ve kök ucunda aşırı sement birikebilir. Buna “hipersementoz” denir.

  • İmplant Nedir?

    Dental implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel bir alternatif tedavi şeklidir.

    İmplant Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
    İmplant tedavisi rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluşturur. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. Tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür. Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırır.

    İmplantların Çeşitleri Var mıdır?
    EEvet. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi 'vida' şekilli olanlardır.

    İmplant Tedavisi Uzun Ömürlü müdür?
    Güvenli bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800'lü yılların başından beri sürmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi diş hekiminiz size verecektir.

    İmplantlar Hangi Durumlarda Kullanılabilir?
    İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliğinde, eğer implant yerleştirmeye uygun miktarda kemik varsa, implant tedavisi kolayca uygulanabilir.

  • Türkiye'de İmplant

    Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle sağlık politikalarını değiştiren çeşitli Avrupa ülkeleri, özellikle diş ve göz bakım tedavilerini sigorta kapsamı dışında tutmaktadır. Bu nedenle, Avrupa'da yaşayanlar, sağlık hizmeti ücretlerinin daha uygun olduğu ülkelere giderek tedavilerini yaptırmayı tercih etmektedirler. Bu ülkeler arasında ilk tercih edilen ve güvenilen yer de Türkiye olmuştur.

    Hastalar, protezlerini veya dental implantlarını kendi ülkelerinde yaptırmayı tercih ettiklerinde, uygulanan tedavi ücretlerini devlet ve özel sigortalarının karşılamadığını bilmektedirler. Dolayısıyla, yapılan bu implant ve protezlerin ücretlerini hasta kendisi ödemek zorundadır. Ancak, hastalar protezlerini sağlık turizmi kapsamında Türkiye'de yaptırarak, hem kendi ülkelerindeki fiyatın neredeyse dörtte birini öderler hem de seyahat etmiş olurlar.

    Yani, hastalar protezlerini Türkiye’de yaptırmakla, hem seyahat etmiş hem de önemli miktarda tasarruf sağlamış olurlar.

  • Membran Nedir?

    Kemik zarları, uygulanan kemik tozlarının üzerini kapatılmasını sağlayan ve onları iyileşme süreci sırasında bölgede koruyan materyallerdir. Büyük çoğunlukla kendi kendine eriyen tiptedir. Çok özel durumlarda, daha sonradan bölgeden çıkartılması gereken tipte kendiliğinden erimeyen kemik zarları kullanılır. Bunlar, kemik iyileşmesinin ardından bölgeden tekrar çıkartılır.

    Kemik zarları (membran) da kemik tozlarına benzer şekilde hayvansal ya da sentetik yolla elde edilir. Dental implant uygulamaları için en sık olarak hayvansal (sığır veya at) kaynaklı kollajen kemik zarları kullanılır. Benzer şekilde, domuz kaynaklı materyaller Müslüman ülkelerde kullanılmamaktadır.

  • All on 4 Nedir?

    Diş implant tedavisinde geliştirilen açılı implantlar sayesinde, protezler için daha az sayıda implant kullanılırken aynı zamanda cerrahi müdahaleye gerek kalmıyor.

    Kanal tedavisinin yerini almaya başlayan implant tedavisinde, dişten ziyade kemiği korumak ön plana çıkmaktadır. Dişi son noktaya kadar ağızda tutmak kemik kaybına yol açtığı için kanal tedavisi yerine dişin çekilip implant yapılması tercih edilmektedir.

    Eksik diş veya dişler yerine yapay diş kökü yerleştirilmesi olarak tanımlanan implant tedavisinde, şu anki uygulamada tam diş kayıplarında her bir çene için 7-9 arasında implant kullanmak gerekmekteydi.

    Yeni geliştirilen "All on 4" adı verilen açılı implantlar sayesinde artık protezler cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yerleştirilebiliyor. Bu yeni yöntemde, protez için 7-9 implant yerine sadece 4 implant kullanılıyor.

    İmplant uzmanı Paulo Malo tarafından geliştirilen bu yöntem sayesinde implant yapım maliyetleri ve süreleri azalacak.

  • İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

    İmplant Tedavisi Pahalı mıdır?

    Ne yazık ki, evet. Aslında elde edilen sonuçla kıyaslandığında yapılan masrafın fazla olmadığı söylenebilse de, ülkemiz insanının gelir düzeyine göre hatırı sayılır bir bütçe ayrılması gerekir. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulması, tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ancak kesin fiyat, uzman hekimlerin sizi muayene edip, bu tedavi şekli ve istediğiniz protez tipine göre değişecektir. İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı, hastanın ağız içi durumu ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir. 350 hastaya implant yerleştirildikten sonra yapılan bir ankette, hastaların yaptıkları yatırımdan memnun kaldıkları ve gerekirse tekrar memnuniyetle yapacakları sonucu ortaya çıkmıştır.

    İmplant Tedavisi Nerede ve Nasıl Yapılır?
    Bu tip bir tedaviye başlamadan önce yeterli ve doğru bilgi almanız, her şeyden önce kendi sağlığınız açısından gereklidir. Bu konuda, uzmanlar size gereken tüm rehberliği verebilecek bilgi birikimine sahiptir. Bunun dışında diş hekimliği fakülteleri de doğru bilgi alabileceğiniz kuruluşlardır. İmplant tedavisi, doğru seçilen vakalarda ve usulüne uygun yapıldığı takdirde, hastaların yaşam kalitesini artıran ve yüz güldüren bir tedavi yöntemidir.

X

Right Click

No right click